Pšeničnožitný chleba

13. února 2012 v 22:08 |  Recepty
Tento chléb jsem pekla podle receptu, který jsem si zkopírovala z internetu, už nevím od koho.
První bochníček...




...byl takový trošku ubitý:


Dnes jsem upekla další, tentokrát jsem udělala z 1 a půl dávky...


...už nebyl tak ubitý,...


...a měl i křupavou prasklinku...


...,ale ještě ho musím více trénovat.


A tady je recept:

300ml vody
2 lžíce octa
3 lžíce olivového oleje (může být i jiný)
3 lžíce žitného kvásku
300g hladké mouky
300g žitné mouky
2 lžičky soli
2 lžičky kmínu
3 lžičky dehydrovaného droždí (instantní)

ještě potřebujeme ošatku na kilový chleba, nebo nějakou misku, já jsem použila skleněnou zapékací.


Všechny suroviny dáme do mísy, první ty suché, promícháme a pak přidáme ty tekuté. Když budete těsto míchat v pekárně, tak dejte první tekuté a pak suché ingredience.

Nebojte se, že je těsto dost hutné a vodu nepřidávejte, aby se po vyklopení z ošatky nerozteklo.
Těsto zamíchat, pořádně prohníst rukama, nemělo by lepit, udělat šišku a dát vykynout do ošatky, kterou si vysypeme moukou, nebo lepší je vyložit folii, těsto půjde líp vyklopit a nebude tolik od mouky, přikryjeme a necháme hodinu i více kynout, až zdvojnásobí svůj obsah.

Po vykynutí na něj položíme pečící papír s plechem a překlopíme. Opatrně sundáme ošatku, tak aby se nám těsto nepřetrhlo nebo nespadlo. Ometeme přebytečnou mouku, ihned potřeme vodou a dáme péct do vyhřáté trouby na 250°C. Při této teplotě pečeme prvních 15minut a pak teplotu stáhneme na 180°C a dopékáme asi 30minut.

Během pečení potíráme ze začátku vodou alespoň 3 krát. Chlebu se nic nestane, před vložením potřete a pečte na těch 250°C, nemusí to být 15minut, záleží jakou máte troubu, některá peče rychleji. Kontrolujte barvu, jak pěkně naskočí, tak každých 5 minut potírejte vodou, stačí 3x, těsto neklesne.


ŽITNÝ KVÁSEK
4 lžíce žitné mouky a 100ml vlažné vody vymíchejte na kašičku, přikryjte potravinářskou folií, do které uděláte pár dírek, aby vzduch vycházel ven. Nechejte kvasit na teplém místě. Ke kvašení dochází až druhý den. Přidejte ještě 2lžíce žitné mouky a 50ml vlažné vody a třetí den je kvásek hotový.
Aby se kvásek nemusel dělat stále dokola, tak po odebrání kvásku přimíchejte 2 lžíce žitné mouky a 50ml vlažné vody. Teď už uchovávejte v lednici.
 


Komentáře

1 Jarka Jarka | Web | 24. února 2012 v 23:50 | Reagovat

Vypadá chutně, dala jsi si s tím určitě hodně práce, :-)

2 Lidka Lidka | E-mail | 25. února 2012 v 18:42 | Reagovat

Paní Simono, obracím se na vás s prosbou, jestli byste mi mohla poslat popis nebo schema na háčkovanou kočičku Kitty. Děkuji mnohokrát. Lidka Krsková

3 Simona Sychrová Simona Sychrová | Web | 27. února 2012 v 10:45 | Reagovat

[1]: Moc práce s tím není, jen to zabere trošku víc času, ale byl výborný. ♥♥♥

4 Simona Sychrová Simona Sychrová | Web | 27. února 2012 v 10:46 | Reagovat

[2]: Poslala jsem vám e-mail ☼

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama